Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu, Çin’de gösteriler, atölye çalışmaları ve özel bir sergiyle tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Trabzon Devlet Tiyatrosu sanatçılarından oluşan ekip, Çin’in Pekin ve Guangcou şehirlerinde Karagöz ve Hacivat etkinlikleri gerçekleştirdi.
Etkinlik Detayları
Pekin’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde 17 Nisan’da düzenlenen etkinlikte, “Sihirli Lamba” adlı, Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu’nun yanı sıra Geleneksel Çin Gölge Tiyatrosu’ndan motif ve figürler içeren gölge oyunu gösterimi yapıldı. Özellikle Çinli çocuklardan büyük ilgi gören oyun, iki kültür arasında geçmişi yüzyıllar ötesine giden kadim estetik bağları hayal perdesinde yeniden canlandırdı.
Kültürel İlişkilerin Güçlenmesi
Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği Müsteşarı Gözde Öztürk Bican, olayın ardından yaptığı değerlendirmede, Türk ve Çin gölge oyunlarının topluma ilham vermek, eğitmek, empatiyi, anlayışı ve saygıyı teşvik etmek gibi ortak misyonları olduğunu belirtti. Bu etkinliklerle iki ülke arasındaki kültürel bağların güçlendiği vurgulandı.
Geleneksel Sanatın Kökenleri
Devlet Tiyatrosu sanatçısı Durulcan Yaman, Çinli gölge sanatçılarıyla tanışmanın kendi gölge oyunları geleneğini anlamalarına yardımcı olduğunu, her iki kültürün gölge tiyatrosunun benzerliklerini keşfettiklerini belirtti. Türkiye’de gölge tiyatrosunun 15. ve 16. yüzyıllardan beri var olduğunu, Çin’de ise 2 bin yıl öncesine dayanan bir geleneğin olduğunu açıkladı.
Eğitici Atölye Çalışmaları ve Sergi
Oyunun dekor tasarımcısı Hakan Dündar, Pekin Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Çinli çocuklar için Karagöz ve Hacivat figürlerinin yapımını anlatan atölye çalışması gerçekleştirdi. Çocuklar, figürleri “Küşteri meydanı” adı verilen hayal perdesinde oynatarak gölge oyununu ilk elden deneyimleme fırsatı buldu. Ayrıca Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu Sergisi, Guangcou Şehir Kütüphanesi’nde açıldı ve 20 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.